pampeliška jako léčivá rostlina
Pampeliška je na první pohled obyčejná rostlina, která roste hojně na loukách, pastvinách, mezích i v zahradách jako obtížný plevel. Její léčivé účinky jsou však neobyčejné. Obsahuje široký komplex účinných látek - inulin, zásobní cukr u rostlin, hořčiny taraxin, taraxasterin, lactopicrin, vitamín B11 (cholin), vitamín B8 (inositol), vitamín B2, vitamíny C, A, D, fytosteroly, aminokyseliny, třísloviny, silice, slizovité látky, minerální látky, zejména měď draslík, mangan, obsahuje také fosfor a kyselinu křemičitou.
Díky bohatému koktejlu účinných látek má pampeliška široké využití jako léčivá rostlina. Látky obsažené v pampelišce pomáhají při zánětech močových cest, ledvinových kamenech, při diabetu, při zvětšení sleziny, příznivě ovlivňují činnost jater, ledvin a také trávení. Pampeliška podporuje vylučování žluči, žaludečních šťáv, posiluje funkci slinivky břišní, podporuje krvetvorbu, snižuje hladinu krevního cukru, posiluje metabolismus, působí močopudně, zlepšuje funkci lymfatického systému, pomáhá při chronické únavě, při zácpě, pomáhá při ženských potížích. Používá se také jako protihlístový prostředek. Pomáhá i při artróze, vysoké hladině cholesterolu v krvi, při dně, při chronických ekzémech nechutenství, detoxikaci těla a také při hubnutí.
Jak sbírat a skladovat pampelišku
Všechny části rostliny mají léčivé účinky. Kořen sbíráme před rozkvětem rostliny v březnu, při chladnějším počasí i v dubnu nebo na konci vegetačního období rostliny, v srpnu a v září. Květy sbíráme od dubna do června a listy od května do září. Kořen můžeme po důkladném umytí a odkapání používat čerstvý nebo ho můžeme usušit. Sušíme jej ve stínu, na slunci či uměle do teploty 50 °C. Správně usušený pampeliškový kořen je na lomu bílý, láme se s praskotem, je bez zápachu a má slabě nahořklou chuť. Nesprávně usušený kořen je ohebný, snadno přijímá vlhkosti a plesniví. Usušené kořeny se balí se pevných papírových nebo polypropylenových obalů, uchovávají se na suchém místě, chráněném před světlem a vlhkostí. Listy sušíme na stinném a větraném místě v načechrané vrstvě do 5 cm. Během sušení je několikrát obracíme. Správně usušené listy si zachovávají svěží zelenou barvu. Listy nesmí ztmavnout. Usušené listy se balí do papírových obalů a skladují se na suchém místě, chráněném před světlem a vlhkostí.
Odkvetlá pampeliška
Jak nám pomáhají jednotlivé části pampelišky
Pampeliška se používá zejména vnitřně. Pro léčebné účely se používá zejména kořen. Kořen pampelišky dokáže povzbuzovat činnost všech trávicích orgánů i žlučníku, který stimuluje k lepšímu vylučování žluče. Pomáhá při chorobách žlučníku, léčbě žloutenky, močových cest a ledvinových kaméncích. Hojí také záněty žaludeční a střevní sliznice a díky obsahu inulinu působí podpůrně i při léčbě diabetu. Obsah inulínu v kořeni během roku kolísá, nejvíce inulínu obsahuje na podzim. V koření pampelišky můžeme najít také hořčiny, aminokyseliny, vitamíny skupiny B, vitamínu D, fytosterolů, slizovitých látek i minerálních látek, zejména draslíku, mědi, manganu. Kořen se nejčastěji se používá ve formě odvaru. Kořen pampelišky je možné také usušit, upražit, rozemlít a připravit z něho hořkou „pampeliškovou mouku“ nebo náhražku kávy, stejně jako z kořene čekanky.
Mladé listy jsou zdroji vitamínu C, minerálů, kyseliny křemičité a chlorofylu, zeleného barviva rostlin. Listy pampelišky posilují imunitu, mají detoxikační účinky a díky schopnosti povzbuzovat metabolismus pomáhají i při snižování nadváhy. Používají se zejména ve formě salátů, ať už jako samostatný salát nebo se přidávají do zeleninových salátů. Samostatný salát z pampeliškových listů je možné připravit stejným způsobem jako hlávkový salát. Mladé pampeliškové listy pokladené na chléb s máslem jsou chutnou a zdravou pochoutkou. Květy pampelišky jsou zdrojem karotenoidů, silic i flavonoidů. Z květů se vyrábí pampeliškový „med“, který je ve skutečnosti pampeliškovým sirupem. Pampeliškový sirup je osvědčeným a známým pomocníkem proti nachlazení.
Jak si připravit pampeliškový odvar a pampeliškový „med“
Pro přípravu odvaru potřebujeme 2 čajové lžičky usušeného, řezaného smetánkového kořene. Zalijeme je šálkem vody, necháme 2 minuty povařit a poté necháme v uzavřené nádobě vyluhovat 10 – 15 minut. Po vyluhování scedíme. Odvar připravujeme vždy čerstvý, bezprostředně před použitím, pijeme 2 – 4 krát denně. Místo odvaru můžeme použít šťávu z čerstvého kořene, která se podává 4 krát denně, po 1 – 2 čajových lžičkách.
Pro přípravu pampeliškového „medu“ potřebujeme 400 květů pampelišky, 2 l vody, 1,5 kg cukru a 4 citrony. Ve dvou litrech vody vaříme květy. Potom je přecedíme, přidáme do vývaru cukr, dva citrony nakrájené na kolečka, šťávu z dalších dvou citronů a vaříme 1,5 až 2 hodiny. Hotový sirup přelijeme do skleniček a necháme vychladnout.
Autorka: Evžena Janovská